Hur det började

Friskis&Svettis startade utifrån en idé om att idrottsrörelsen och sjukvården skulle kunna utnyttja varandras kunskap bättre. Friskis&Svettis blev ett exempel på hur man kunde arbeta närmare varandra och samla erfarenhet, kunskap och entusiasm under ett och samma tak. Friskis&Svettis ville skapa en brygga mellan sjukvård och friskvård.

I namnet var ”&” viktigast.

Friskis&Svettis startades 1978 av Johan Holmsäter. Till första passet i Salénshuset kommer endast en motionär, Valter Axelsson. Medlemsantalet ökar snabbt till 1500 och på hösten hålls den första jymparledarutbildningen. Året därpå blir Valter ledare och ledamot i F&S Stockholms styrelse. Lars O Laurentii ritar F&S-loggan över en helg.

Friskis stod för en del av verksamheten, Svettis för en annan. Friskis innebar aktiviteter för dem som av olika anledningar inte kan vara med i den vanliga jympan. Svettis var träningen för alla andra. Men tecknet ”&” var viktigast, eftersom det representerade målsättningen att slussa människor från Friskis till Svettis. Alla skulle kunna hitta en träningsform som passade, oavsett om man just skadat sig, var vältränad, otränad, gammal eller ung.

I dag en helhet

I dag pratar vi inte så mycket om Friskis som det ena och Svettis som det andra, men målsättningen att alla ska kunna hitta en träningsform är lika stark som någonsin, vilket bland manifesteras av Öppna dörrar och Enkeljympan.

Idé

Idé utan krav

Friskis&Svettis är en idrottsförening med ett för idrottsvärlden ovanligt mål. Här finns inget målsnöre att spränga, inget nät att sätta bollen i och ingen motståndare att knäcka. Här är målet ett leende.

Leendet i maggropen

Leendet Friskis&Svettis eftersträvar snarare känns än syns. Ändå är det kraftfullt nog att vinna över alla de negativa sidorna av träningen: andfåddheten, de värkande musklerna och den förlamande, förbannade mjölksyran.

Styrda av lusten

Framför allt så ska det där speciella leendet vinna över all ”jag-borde-ångest”. Träning driven av dåligt samvete blir sällan särskilt kul, regelbunden eller långvarig. Det är därför som Idrottsföreningen Friskis&Svettis bygger hela verksamheten på idén om att träning ska vara styrd av lusten.

Längta till träningen

Om det är kul att träna, då vill du göra det igen. Då kan du längta till nästa gång. Det kan gå så långt att du står där och ler medan du är mitt uppe i något helt annat i vardagen. För att du är nöjd med dig själv. För att du känner din kropp och gillar den. För att du mår bra, helt enkelt.

Att le det där speciella leendet är minst lika häftigt som att få ett mindre midjemått, ett lägre kolesterolvärde, långa slanka muskler eller ett nytt personbästa på Stockholm Maraton.

Vem behöver mer fokus på kroppen?

En idrottsförening med ett så udda mål som ett leende som inte ens behöver synas måste förstås leva upp till lite annorlunda krav på träningen. En sådan träning måste förstås innehålla något mer än en korrekt utförd bencurl (tänk på inbromsningen och undvik att svanka i ryggen). Den måste vara mer än ett rundtramp som stärker både quadriceps och gluteus maximus. Och den måste vara mer än snygga grapevines och lunges.

Men Friskis&Svettis är trots allt en idrottsförening och en idrottsförening bör intressera sig för kroppen också. Det är ju ingen konst att larva sig och få ett skratt. Så självklart finns all den kompetens man kan tänka sig om styrka, rörlighet, kondition, mitokondrier och alveoler. Friskis&Svettis kan vara träningsfreaks, kroppsfixerade och hälsoprofeter när det behövs. Fast det är sällan det behövs. Vem behöver mer kropssfixering?

Behovet av lustfylld träning är så mycket större

Därför är det där speciella leendet målet. Dit leder bara den sortens träning som också har plats för själen. Och om du är nytränad när du läser detta kanske det till och med drar lite lätt i ena mungipan.

 • Öppettider från 8/1 2018

 • MånTisOnsTorsFreLörSön
  Öppnar06.0007.0006.0007.0006.0009.0009.00
  Sista inpassering21.3021.3021.3021.3019.3017.3019.30
  Stänger22.0022.0022.0022.0020.0018.0020.00
 • Barnpassning lördagar 09.30 -12.45

 • Följ oss på instagram FS_AKERSBERGA

  facebook twitter