Som funktionär på Friskis&Svettis vill du göra något mer. Du vill ta ut svängarna. Du nöjer dig inte med lagom. Du gillar upplevelse och möten. Du gillar att göra det oväntade. Du har lust, du vill ha kul. Du vill beröra och inspirera. Du har glimten i ögat.


Låter det som något för dig? Vill du också utvecklas och använda dina resurser till något positivt? Har du kraft och tid att engagera dig i ett ideellt uppdrag? Kan du inspirera och leda? Gillar du mötet med andra människor och ge service? Ta då chansen att bli funktionär i Friskis&Svettis Åkersberga.

Som ledare, instruktör eller värd i Friskis&Svettis Åkersberga kommer du med i ett gäng engagerade och härliga människor som brinner för träning och som har en avslappnade inställning till prestationer och krav.Hos Friskis&Svettis Åkersberga är alla välkomna och tränar på sina villkor.

Gemensamt för alla funktionärsuppdrag är att det är ett ideellt engagemang och alltså ingen anställning. Som funktionär kan du vara jympa- eller spinningledare, gyminstruktör, receptionsvärd, trivselvärd, barnvärd eller något helt annat. Utbildning, gemenskap och träningsmöjligheter får du på köpet.

Så här blir du ledare eller instruktör

Varje år utbildas nästan 1000 ledare och instruktörer av Friskis&Svettis Riks. Och suget efter nya, inspirerande ledare ökar i takt med att F&S växer. I dag finns det närmare 8000 ledare och instruktörer i alla Friskis&Svettisföreningar.


Alla ledare och instruktörer har gått igenom Friskis&Svettis tio dagar långa och intensiva grundutbildning, uppdelad i Ettan och utbildning i respektive träningsform. Men innan de kom så långt har de också tagit sig igenom en rekryteringsprocess. Räkna med åtta till tio månader för att ta dig hela vägen. Räkna med skoj och räkna med jobb. Och det är inte säkert att du gör den bästa förberedelsen med armar och ben. Använd huvudet också.

Belöningen inte i plånboken
Det är häftigt att stå i centrum och leda en grupp människor som litar helt och fullt på att du ska ge dem en timmes effektiv och rolig träning.

Lika spännande är det att under en gyminstruktion känna att du förmedlar kunskaper som sjunker in hos den andra personen.

Att möta så många nya människor som du får göra som ledare, instruktör, eller värd i receptionen är, om du är rätt person för uppdraget, oerhört belönande för dig själv.

Vad du måste gilla
Det är verksamhetsidén du måste gilla. Och de värderingar som ligger till grund för allt vi gör. Verksamhetsidén lyder så här:

Friskis&Svettis erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla.Värderingarna använder vi internt för att ständigt påminna oss om på vilket sätt vi ska leva och realisera verksamhetsidén.

Svaret på hur detta kommer att gå till är att du kommer att intervjuas, få en uppgift och eventuellt också lite inskolning. Efter genomgången rekryteringsprocess får du besked om du blir antagen eller så uppmuntras du kanske att försöka igen lite senare.

Utbildningen sker i två steg
Utbildningen sköts av Friskis&Svettis Riks och är i två steg. Ettan är en fyradagars grundutbildning för alla. Du bor på internat och pluggar och tränar intensivt.

Du kör 1-2 pass per dag med blivande ledare och instruktörer från Friskis&Svettis-föreningar i hela landet och får undervisning i anatomi, fysiologi, ledarskap, träningslära och i F&S idé, värderingar och träningsformer.

En månad före kursstart får du en utbildningsbok att plugga in. Innan du fortsätter till Träningsformsutbildningen ska du klara en preparand. Träningsformsutbildningen fokuserar på den typ av träning just du ska leda eller instruera. Den är 4-5 dagar, beroende på träningsform och är också på internat. Här får du mer praktik och träning. När du kommer hem till din förening igen får du en eller flera faddrar som stöttar dig fram till din diplomering. Du kan diskutera rörelser, få tips om musik och prova din förmåga att leda eller instruera på din fadder.

Slutprovet kallas licensering
Det sista som händer är att du måste godkännas av en av Friskis&Svettis behöriga licensierare. Leder du jympa får du leda ett vanligt pass medan licensieraren kollar att du har förstått programupplägget och att du leder på ett medryckande och pedagogiskt sätt. Ska du instruera i gymmet följer licensieraren med dig under en instruktion.

Nervositet kan ställa till det en aning, men ingen kräver att du ska vara perfekt första gången. Klarar du inte licensieringen (cirka 10% gör inte det första gången) får du en chans till inom ett par veckor. Då bör det sitta!

Utveckla dina talanger
För att du som ledare och instruktör ska fortsätta hålla samma höga kvalitet görs uppföljningar varje år. En uppföljare tittar på ditt pass eller instruktion och ger feedback som hjälper dig att hela tiden utveckla dina förmågor. Inspiration till nya pass och rörelser får du fortlöpande på olika utbildningar som föreningarna och Friskis&Svettis Riks ordnar.

Friskis_splash_2013_01_sajt

Kontakta oss gärna på nedanstående mail eller ring vår reception på 08-54067117, så berättar vi mer.

Verksamhetschef Annika Lager
Träningschef Victoria Klinga

VARMT VÄLKOMMEN!

vill du bli en av oss

 

200x175

 

2014_018

 • Öppettider från 8/1 2018

 • MånTisOnsTorsFreLörSön
  Öppnar06.0007.0006.0007.0006.0009.0009.00
  Sista inpassering21.3021.3021.3021.3019.3017.3019.30
  Stänger22.0022.0022.0022.0020.0018.0020.00
 • Sveriges Nationaldag 6 juni: 09.00 - 20.00

 • Barnpassning varannan lördagar 09.30 -12.45 (jämna veckor)

 • Följ oss på instagram FS_AKERSBERGA

  facebook twitter