Friskis&Svettis ledare har alltid valt sin egen musik till passen. Det skapar ett enormt engagemang och gör passen till personliga skapelser. Men det är inte bara frid och fröjd. Att välja första låten kan ta evigheter. Så här funkar det.

I dag finns i Friskis&Svettis ett fåtal konceptpass. Med konceptpass menar vi pass där allt levereras till ledaren klappat och klart. Övningar och musik är på plats. Det är bara att lära sig och gå ut och vara en suverän ledare. All teknisk och kreativ skaparmöda är gjord av ett utvecklingsteam bestående av utvecklingsansvariga. Passen är testade och framkörda, varsågod!

Men det är undantag. Flex, FlexIntervall, Flex 30 och Flex soft hanteras på konceptvis, resten av alla pass kreeras med stor personlig inblandning av varje enskild ledare. I denna engagerade produktion av pass spelar musiken en huvudroll.

15-20 låtar per pass

Beroende på låtlängd brukar ett 55-minuters träningspass på Friskis&Svettis rymma 15-20 låtar. De låtarna ska funka i passens olika fastställda upplägg och karaktärer. Det är allt som ledaren behöver anpassa sig till. För hur han eller hon sedan gör denna anpassning finns inga regler.

Den regelfriheten är styrkan och – kan möjligen deltagarna ibland tycka – svagheten med idén om att lita till varje ledares skaparkraft. Här är det fritt fram för smak, förståelse för uppdraget och vilja att överraska och förnya eller kanske till och med vara till lags.

En full arbetsvecka

Att pussla ihop 15-20 låtar så att de dels ur tekniskt perspektiv passar med passets övningar i tempo och karaktär, dels inspirerar till rörelse och ansträngning, dels gillas av så många som möjligt är inget man gör på en eftermiddag.

Vi brukar generellt och trubbigt anta att det tar cirka 40 timmar att snickra ihop ett pass. Det är då, mitt i kärleken till passtillverkandet, som ledaren också hemfaller åt tanken på att strunta i alltihop, sluta som ledare och hata hela processen.

Startlåten och kraven

Svåraste utmaningarna för en ledare brukar vara att starta och sluta passet på tillfredsställande sätt. Sökandet efter den perfekt förstalåten kan ta en evighet och vara svårt ångestframkallande. Med den låten vill ledaren åstadkomma så mycket.

Första låten är första intrycket av människan som leder. Vem är du som valt den här låten? Sympatiserar deltagarna med ditt val? Fyller du rummet med skön energi? Är det enkelt och roligt att hänga på? Hjälper du deltagarna att känna sig inkluderade, avspända och taggade så här direkt i början av era 55 minuter tillsammans?

Tillsammans med val av övningar, personlig utstrålning och instruktioner ska den här stackars låten bära upp hela första intrycket och sätta den där positiva och förväntansfulla stämningen alla vill ha.

Rullar på fram till sista öset

Klart att de kraven kan få en ledare att vilja strunta i alltihop efter många timmars letande och testande av rörelser framför stereon hemma på parketten i vardagsrummet. Att sätta ihop ett träningspass är oftast inte det enda som ska skötas i ett hushåll.

När första låten är klar brukar det rulla på hyfsat med skapandet för de flesta ledarna. Ända fram till passets sista ösiga låt. Då ska allt vara perfekt igen. Här ska röjas. Här ska vara kul. Här ska passdeltagarna ha möjlighet att ta ut det sista de har.

Jympaledarna värst

Alla ledare älskar och hatar att kreera sina pass, men de största humörsvängningarna drabbar förmodligen jympaledarna. Där de står i mitten av en cirkel av förväntansfulla och träningssugna människor är de, oavsett graden av kaxighet, utsatta och sårbara. De har inga redskap till sin hjälp, ingen cykel att pyssla med, ingen bräda att kliva upp och ner på, ingen hantel att svinga. De har bara sig själva, träningsupplägget, sina egna idéer och musiken.

Kanske är det därför det snackas mest om musik bland jympaledarna. Kanske är det därför man ibland hör dem avundsjukt kommentera spinningledarnas möjligheter att välja musik utan tanke på fler övningar än att sitta, stå rakt upp på pedalerna eller stå i den så kallade trean med rumpan långt bak över sadeln. Nåväl, det finns hjälp att få.

Till stöd för alla passmakare

Lasse Lind, musikansvarig i Friskis&Svettis Stockholm, är mycket intresserad av vilken musik som spelas på våra träningsgolv. Målsättningen har varit, att bidra till att lindra skaparångesten för Friskis&Svettis passmakare och skapa bra musikvariation på träningspassen.

Sedan cirka femton år ser Lasse till att massor av ny musik recenseras ur ett träningsperspektiv. Till den uppgiften har han samlat ihop en grupp på cirka 15 ideella recensenter som själva leder pass av olika sort.

Ungefär 400 per år

I dag recenseras ungefär 60 nya cd:s varannan månad. Alla funktionärer i Friskis&Svettis kan sedan läsa ledarkollegornas omdömen på intranätet Funknet. Där finns också recensenternas utvalda höjdare i en spellista på Spotify.

På Facebook finns också Passmakarklubben, en grupp bestående av runt 1500 ledare villiga att diskutera låtval och ta emot låttips.
– Ur musiken kommer lusten och energin både till ledare och deltagare. Det är skitviktigt vad folk väljer och jag antar att jag gör vad jag kan för att inspirera till nyfikenhet och att prova något nytt, säger Lasse, själv känd som folkmusikens härförare på sina egna pass.

 

 

 • Öppettider från 8/1 2018

 • MånTisOnsTorsFreLörSön
  Öppnar06.0007.0006.0007.0006.0009.0009.00
  Sista inpassering21.3021.3021.3021.3019.3017.3019.30
  Stänger22.0022.0022.0022.0020.0018.0020.00
 • Barnpassning lördagar 09.30 -12.45

 • Följ oss på instagram FS_AKERSBERGA

  facebook twitter