Färdrapport från söndagen den 25 februari.

Vi samlades 8 personer kl 09.30 för bilfärd till Åsättra brygga för tur på Gälnan. Det blev lössnöåkning knappt 2 mil. med Fika på Åpplarö. Både sol och snöfall fick vi ta del av. Isen slät och fin där den var äldst. Nyare is blöt och mjuk.

En trevlig utfärd!

 

Färdrapport från tur 11 februari .

9 personer valde att följa med på kommunaltur från Tappström till Kungsängen. En drygt fyra mils tur mestadels i medvind på snötäckta isar som för det mesta var släta under snön. Vädret var mulet med vind från sydost, ca 2 minusgrader. Kul att göra sådana här utflykter ibland även om dagen blir lång!
Tack alla för trevlig samvaro!

Färdrapport från söndagen den 4 februari.

Vi tog sovmorgon och samlades kl 11 vid Garnsviksbadet för en korttur med korvgrillning. Solen sken och vi 12 som åkte fick en fin motvind norrut och en ännu finare medvind med sol i ansiktet tillbaka. Därefter grillades korv vid badets vindskydd. Mycket trevligt! Det går bra även med cykel!

Färdrapport från söndagen den 14 januari.

25 delatager mötte upp på turen som gick på sjöarna Lommaren och Limmaren i Norrtälje. Gråmulet nollgradigt, svag vind med utsökta isar. Per och Johan inledde med att leda var sin grupp, Soft resp medel. Vi såg till att ha gemensamma fikapauser.

Det blev totalt ca 30 km.

 

Färdrapport premiärtur på St Harsjön och Tärnan

Vi var ca 30 deltagare som träffades kl 09.00 vid infartsparkeringen för bilfärd mot St Harsjön. Väl på isen delade vi in i bas resp medelgrupp. Ralph ledde bas och Johan Medel i solsken på lätt pudrade släta isar utan sprickor. Det var ca 4 minusgrader och sydlig vind som köndes på tillbalavägen. Vi hade gemensam fika i solen. Alla verkade nöjda. Vi var tillbaka vid 13-tiden.

Färdrapport tur på Värtan lördagen den 25 februari

18 blev det som kom trots ovanliga dagen lördag. I strålande sol åkte vi på norra halvan av Värtan och en liten tur in i Kyrkfjärden där fikat intogs i solen. Vinden var lite besvärande med det gav ju lite extra motion. 2,2 mil blev det. Mitt på Värtan fanns svagare is så vi höll oss efter kanterna. Finast var det i Hägernäsviken. Nedan kollar Johan till båten som har ett visst renoveringsbehov.

Färdrapport från tur vid Väddö, Barnens Ö

23 personer samlade 8.30 för gemensam bilfärd upp till Norra Rörvik där vi gick på isen. Efter lite slingrande i vikarna och söderut till den nyaste isen som vi försiktigt testade enskilt. Tyckte det var lite för vågat att åka på rulle där så vi tog rast i lä med värmande sol. Sedan norrut för landpromenad till infjärden på andra sidan Barnens Ö där vi fick se havet och horisont. En andra fika intog och sedan tillbaka till bilarna. Det blev en riktig höjdardag som man kommer att minnas!

Färdrapport från nybörjartur på Viren den 29 januari.

Kl 10 samlades 21 vana och mindre vana åkare kom för att åka kors och tvärs på Viren. Isen var fin, vinden lite i starkaste laget, men total sett blev turen lyckad. Vi hoppas att vi inspirerat några till mer åkning.

Färdrapport från skridskotur den 22 januari 2017

7 tappra åkte från Kungsängen. 4 klev av i Sigtuna. 3 fortsatte i motvind upp till Eriksund. Därefter härlig medvind till Uppsala.

Isarna var fina. Sträckan blev knappa 5 mil.

Färdrapport från skridskotur den 15 januari 2017

Vi var 32 personer som samlades för samåkning till Sigtuna. Tanken var att åka medvind till Kungsängen ca 25 kl. Vi stod på isen 9.30 och fick en fantastisk dag på isen med som några minusgrader och medvind. Vi passerade Steninge, Rosersberg och Runsa slott som vi inte kunde någon historia om, men de är pampiga och ligger fint.

Halva gänget beslöt att åka tillbaka till Sigtuna från Kairobadet medan andra halvan åkte till Kungsängen, tog tåget till Bålsta och buss tillbaka till Sigtuna. Vi var hemma i Åkersberga vi 5-tiden.

Färdrapport från premiärtur på skridskor den 18 december 2016.

21 deltagare njöt av fint väder på St Harsjön och Tärnan. Ralph ledde och höll ett lugnt behagligt tempo så att alla hängde med. Susanne tog kön.

img_1427

Färdrapport från övernattningstur 19-21 augusti.

Denna gång blev vi 7 entusiaster som inte behövde ångra sig för att ha stannat hemma. Vi startade på fredagen med samling 16.00 på infartsparkeringen i Åkersberga centrum. Sjösättning gjordes vid naturreservatet på Östra Lagnö. Natthamnen blev den vanliga klippön utan namn vid Skälbottna. Kvällen blev fin utan regn. Lördagen börjar fint och vi startar strax efter 9 med att gå förbi Östra Lagnös östra spets och sedan innanför Truten. Vi snirklar mellan öarna ner mot Hallonstenarna där vi lunchar på en holme strax söder om vid Långören. I sydostlig vind 5-8 meter/s skuttar vi från ö till ö i hopp att få se sälar. Det blev Måskobben, Ingalskär Trekobbarna, Ägglösen men inga sälar och ingen bra natthamn. Vi tänkte gå tillbaka söderut till Idskär ,men chansade på Lambskär som visade sig vara en utmärkt hamnplat med bra boulebana. Här grillades middagen och sedan en stund trevlig umgänge innan vi kojade. Söndagen uppvisar stilla till ingen vind med allt från dimma till dugg och kraftigt regn. Vi styr hemåt via Svartlöga; Salsskären och Sundaskären. Söder om Blidö är vi lite bortkomna i dimman eftersom sikten var dålig och vi hade gått lite lång norrut. Vi 15-tiden är vi tillbaka på Östra Lagnö och har då paddlat runt Svartlöga fjärden.

 

Färdrapport från nybörjartur sen 12 juni.

Vi var 6 personer som mötte upp kl 10 för en trevlig tur från Roslagens Kajakcenter på Resarö och runt i Vaxholms infjärdar. Inledningsvis övade vi kamraträddning och byte till dubbelkajaker. Därefter gick allt som det skulle. Vädret var bättre än utlovat. Lunch intogs vid badet Hästängsudd. Turen avslutas vid 15-tiden!

DSCF2070 DSCF2073 DSCF2084 DSCF2086 DSCF2088

Färdrapport lördagen den 28 maj, kajaktur i Roslagen!

Vi var 12 som upplevde en trevlig tur under ledlning av Janne Ingerlund.

Vi startade ca 10 från Räfsnäs för att i motvind, upphörande regn och 10 grader sikta norr om Tjockö. Sedan passeras Tyvö och Gisslingö rundas. två pauser och tillbakapaddling sker i medvind och sol.

Mycket trevligt!

IMG_1091 IMG_1092 IMG_1093 IMG_1094 IMG_1095

Färdrapport från tur på Gälnan till L Kastet t,o,r, från Åsättra brygga.

19 personer insåg att idag måste man åka skridskor eftersom isen snart är borta från skärgården. Det var mest som salsgolv. Lite knaster och tunt som gjorde att gruppen behövde åka med lucka på sina ställen la en extra äventyrsdimension till en annars perfekt final på säsongen. Turen blev ca 22 km

IMG_0972 IMG_0980 IMG_0982 IMG_0983

Färdrapport från St Harsjön och Tärnan i sol, dimma och sol igen.

Det blev knappt 20 km på hyfsade isar i fin miljö. 16 personer var med.

Färdrpport från seniortur på Kyrkfjärden den fredagen den 11 mars.

I härligt solsken på fint underlag åkte ett knappt 10-tal åksugna mellan 9 och 12. Varenda skrymsle av Kykfjärden befors.

Färdrapport från tur på Edsviken resp Norrviken den 8 mars.

En fullständigt onjutbar tur på dålig is i ett onjutbart väder. Bör glömmas bort!

Färdrapport från seniortur fredagen den 5 februari.

9 personer tog chansen att åka ett par timmar på Viren som bjöd på fin is i solskenet. Detta var första turen med sms-gänget. Vill du också få ett sms när det erbjuds korttur i lugnt tempo mitt i veckan så skicka ett mail med ditt mobilnummer till torbjorn.s.lindwall@gmail.com

Viren

Färdrapport från turer söndagen den 31 januari 2016.

13 trevliga deltagare utnyttjade St Harsjöns och Tärnans fina isar som endast hade små buligheter kvar efter snösmältningen. 2 varv på Harsjön, alla vikar på Tärnan vvar en perfekt halvdag i december, som gav nästan 2 mil. Den hårda vinden hade blåst ut skräp på isen som fällde 2 deltagare. Med hjälm på huvudet så skedde inge skada, så vi rekommenderar varm att alla kör med sådana. En fika blev det med trevligt småprat!

Den andra turen bestod av iskurs för NCC med utfärd på Mälaren. Från Friskis deltog 4 förutom Per o Torbjörn.NCC ställde upp med 6 deltagare. Vi tog hjälp av SL för resa till Kungsängen. Start på Ryssgravens fina is för färd mot Sigtuna i medvind. Fika intogs strax norr om Kairobadet. Lite persedelvård och goda råd gjorde att alla fick en fin upplevelse av långfärdsåkning.

IMG_1978 IMG_1981 IMG_1979 IMG_1982 IMG_1983

Rapport från tur på St Värtan söndagen den 17 januari 2016.

17 personer tyckte att man kunde åka skridskor trots att termometern stod på minus 15 på morgonen. Vi valde att utnyttja Värtans blandade men mest förnämliga is i gemensam grupp i bastempo. Start från Näsby Parksbadet kl 09.30 med en liten sväng upp mot Hägernäs innan vi svängde över och följde Bogesundslandet en bit in i Askrikefjärden som inte hade så fin is, så vi följer Lidingöstranden tillbaka, passerar bruten ränna och hittar dagens finaste is mellan Djursholm och Lidingö som vi utnyttjar ner till Lidingöbron innan vi vänder tillbaka mor Näsby Park. Det blir 2,6 mil. Alla som var med tyckte nog att det var värt besväret och temperaturen blev aldrig något problem.

IMG_1936 IMG_1943 IMG_1946 IMG_1947

Rapport från premiärturen på Gisslaren inte långt från Knutby söndagen den 3 januari 2016.

Vi var 20 personer som litade på inbjudan att vi hittat en sjö utan snö med svart blankis. Vi startade på isen kl 10.45 i södra änden av sjön och gick av vid 14-tiden. Däremellan hann vi åka runt hela sjön och tillryggalägga 25 km, först i motvind sedan i medvind tillbaka. Och dessutom fika förståss.

Vi fick ingen sol idag men gråväder och 5 minusgrader och värme från trevliga deltagare. Någon var helt nybörjare som hängde med bra i bastempo och lovade återkomma. Vi hade medel och basgrupp, med gemensam fikaplats.

Skärmavbild 2016-01-03 kl. 16.50.23IMG_1854

 

 

Fel dag på Sparren.

Det blev för en gångs skull en lördagstur den 10 januari för att hinna åka på finis innan snön och blåst hann komma in och sätta käppar i hjulet. 16 jämngoda åkare tog chansen att åka med Friskis på en lördag och behövde inte bli besvikna. Vinden var svag från syd, isen hade frusit ihop sedan senaste tö och regnvädret så ytan var perfekt. Ett varv blev 22 km och en rast gjorde att vi var hemma före 13.

Lärdom, ska man åka på bra is måste man vara flexibel och prioritera om.

Mörkeråkning på Garnsviken 6 januari 2015.

Kl 18 kom ett 25-tal deltagare till Garnsviksbadet lockade av gratis korv som Friskis bjöd på. Badplatsen var dekorerad med lysande marchaller och Pers stora grill stod på med fin glöd. På blankisen genomfördes ett varv på skridskor runt sjön med pannlampor ca 1,5 mil. Ett mycket trevligt sätt att avsluta den långa julhelgen på.

Propagandatur på St Harsjön, Tärnan och Långsjön den 4 januari 2015.

Vi var totalt 24 deltagare som kom till samlingsplatsen kl 9.00. Med två grupper gjorde vi tre sjöar med sol, 0-gradigt och lite vind som inte besvärade eftersom det gick att åka på läsidan. Isförhållandena var de allra bästa med stabila isar även där det var tunnare igår. Fika intogs vid norra änden på Tärnan och även en andra fika på Långsjön i de sista solstrålarna. Även deltagarna sken som solen mest hela tiden. De flesta vi såg på isen åkte skridskor, men en grupp höll på med dykning på ett flyplansvrak vilket gav en lite exotisk känsla. Se nedan för bilder och färdspår-

Skridskopremiär på Garnsviken 28 december 2014

Vi var runt 25 sugna åkare som åkte i varv på sjön i lugnt tempo. trevligt att se nygamla deltagare återkomma. Lika kul var det att flera nya ansikten var med. Ca 10 minusgrader svag nordlig vind och massor med sol gjorde att det blev mycket njutbart även om snön på isen var lite sträv och uppvattnade sprickor tidvis gjorde åkningen utmanande. Fikat intogs i och utanför lusthuset vid Hakunge.

Nu häller vi tummarna att förutsättningarna blir de allra bästa för fler turer i vinter.

Kajaktur 22-24 augusti 2014

Vi samlades kl 15.00 i Åkerberga. Satt i kajakerna vid Östra Lagnö kl 17 och vid 18.30 hade vi hittaat vårt basläger på en namnlös holme strax väster omSt Lövskär norr om Husarö. Här fanns en kritvit sten som var tänkt som sjömärke.

9 deltagare njöt av god middag i och stjärnklar kväll. Lördagen bjöd inledningsvis på bättre väder än SMHI lovat men regnet kom trots allt. Inget hindrade oss från att ta en tur runt Husarö med fika på densamma och lunch lite längre ut åt öster. Lite kringelkrokar så var vi tillbaka. Söndagen blev runt Hallonstenarna och upp till det vanliga stället utanför Själbottna. Där fick åter regn men inget som sänkte humöret. Vi 2-tiden var vi i bilarna på väg hem och hade då upplevt Sol, bad, regn, god mat gott sällskap, anpassad landskamp i Fri-idrott som Lag Sverige vann samt lugn myspaddling.

 

Friskis och Svettis Kulturcykeltur 18 maj 2014

Vi var 16 st glada som var med på cykelturen denna strålande söndag, vi startade 10 tiden vid Friskislokalen och åkte mot Margretelund där vi kollade in Margretelunds slott, vi fortsatte mot Härsbacka där vi kollade in Härsbacka gruva, vidare mot Skärgårdsstad och Skeppsdal vidare norrut mot Skirhult förbi Gumrarsjön genom skogen till Domarudden där väntade en Torbjörn som hade grillen varm och bjöd på varmkorv, efter denna överraskning fortsatte vi mot Kvisslingby, och kollade in kultursevärdigheter som båtmanstorp, gamla handelsboden, fattigstugan, värdshuset, Åkersbro, slussen, där vi slutligen kollade in bilder på det stora tegelbruket (Smedby tegelbruk ) som i början på 1900 talet var Stockholmstraktens största tegelbruk och som bl.a levererat allt tegel till den mäktigt stora Engelbrektskyrkan på Östermalm.

Åter till Friskis ca 15.00 En mycket trevlig tur i fantastiskt väder.

Gunnar Johansson

Färdrapport Mauntainbike den 20 maj 2014

6 glada körde kommunen runt i fint väder ca 30 km. Detta är kul och utmanande träning.

Färdrapport från tur med Mountainbike den 29 april 2014

11 personer fick en 2 timmars genomkörare under ledning av Janne Hansson. Vi testade Söraområdet, Hacksta, Blå leden mot Domarudden, en bit på milspåret sedan hemåt via Röllingby backar.

Vid målet var det nog bara 7 kvar. Det var otroligt kul och jobbigt. Det blev totalt ca 25 km på 2 timmar.

Välkomna nästa tisdag!

Mountainbike 6 maj 2014

4 entusiaster körde 27 km i tufft väder. Ni som inte var med missade en skön runda.

Mountainbike den 13 maj 2014

Janne Hansson hittar både toppenfina och lite extra tuffa vägar. Denna gång 7 glada som körde 26 km. se färdspår.

 

 • Öppettider från 8/1 2018

 • MånTisOnsTorsFreLörSön
  Öppnar06.0007.0006.0007.0006.0009.0009.00
  Sista inpassering21.3021.3021.3021.3019.3017.3019.30
  Stänger22.0022.0022.0022.0020.0018.0020.00
 • Sveriges Nationaldag 6 juni: 09.00 - 20.00

 • Barnpassning varannan lördagar 09.30 -12.45 (jämna veckor)

 • Följ oss på instagram FS_AKERSBERGA

  facebook twitter